Betul Ke Peria Katak Mampu Rawat Kencing Manis Type 2?

Peria Katak, rasanya pahit dan sering dilupakan sebagai sayur yang sangat baik bagi pesakit kencing manis. Biasanya peria katak digunakan sebagai sayur dalam hidangan keluarga. Namun hanya orang-orang kampung sahaja yang lebih mengenali buah peria katak ini. Ini kerana ia tumbuh menjalar di pagar dan mudah didapati.

Saiz Buah Peria Katak

Buah peria katak biasa dikenali dengan saiz sebiji pisang emas. Ianya kecil dan comel-comel. Akan tetapi kerana kebaikannya dalam merawat penyakit kencing manis, maka penyelidikan telah dijalankan bagi meengubah genetik sayur peria katak supaya ianya lebih besar. Jika anda perhatikan, dalam pasaran hari ini peria yang bebas GMO sangat sukar didapati di pasaraya besar. Kerana mereka menjual ciri peria katak yang “kurang pahit” dan saiz lebih besar memudahkan mereka menjualnya.

Akan tetapi rahsia terbesar yang terkandung dalam buah peria katak ini adalah terletak pada rasa “pahit” itu sendiri. Rasa pahit inilah yang digunakan oleh pesakit kencing manis dalam merawat penyakit kencing manis.

Adakah Peria Katak Dapat Merawat Kencing Manis?

Jawapan bagi soalan ini, elok di huraikan dalam kajian dari Universiti UPM. Mereka menyatakan, kandungan pahit didalam peria katak yang digunakan hanya bagi pengganti insulin. Ini kerana seperti yang diketahui, insulin dalam badan pesakit kencing manis sudah tidak beri kesan kepada gula yang di ambil. Maka mereka memerlukan bahan pengganti bagi tujuan menutralkan pengambilan gula.

Hal ini ternyata benar, tetapi ia bukan bertujuan merawat. Ia hanya sebagai pengganti insulin harian. Sebagai alternatif dari di cucuk insulin setiap hari. Didalam pasaran sememangnya terdapat produk yang di panggil extra peria, namun ianya tidak lebih sebagai pengganti insulin dan perlu di ambil setiap hari. Jika terlupa ambil, sama kesannya bagi mereka yang bergantung dengan suntikan insulin.

Berbanding dengan vivix shaklee, ia bertujuan merawat kencing manis dan bukan beri penyelesaian sementara. Pengguna buah peria katak mesti diambil setiap hari dan tidak boleh miss. Rasa pahit perlu di hadapi untuk mengelakkan mendapat kesakitan di cucuk insulin setiap hari. Cabaran dan dugaan ini, bukan hanya di hadapai oleh pesakit kencing manis sahaja, tetapi penjaga yang menjaga pesakit kencing manis juga menghadapai tekanan yang sama.

Namun kebiasaannya mereka yang menjaga pesakit kencing manis juga menghadapi berbagai masalah termasuk tekanan perasaan. Jika anda sedang didalam situasi itu, ingatlah pesan saya ini. Saya pernah berada dalam situasi ini dan pernah merasai perasaan itu. Sesungguhnya saya cukup faham dengan dilema yang di pikul. Tapi apa yang saya belajar adalah:

Allah nak beri saya syurga.

Ini saja pengharapannya yang saya pegang sewaktu menjaga keluarga yang menghadapi masalah kencing manis tahap 2. Waktu itu Allah belum pertemukan saya dengan penawar mujarab ini. Namun harini ini, saya tidak akan dapat kembalikan ahli keluarga yang telah pergi. Namun saya masih boleh membantu semua pesakit kencing manis dan meringankan beban anda sebagai penjaga. Jika anda mencari penawar kencing manis, ketahuilah yang peria katak bukan jawapannya, sebaliknya apa yang anda perlukan adalah vivix shaklee. Noktah!

 

Video Tutorial Cara Buat Income USD PERCUMA
Masukkan Email Sebenar Anda Dan Klik Saya Nak!
Privacy Anda Dilindungi, Tiada SPAM Akan Dihantar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *