Teknik Blogger Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal Besar

Blogger ini asalnya hanya berblog bagi tujuan buat duit dari rumah tanpa modal besar, dia memperuntukkan belanja hosting dan domain sekitar USD200 setahun. Dan beliau menggunakan beberapa sumber percuma dan berbayar seperti bagi tujuan collect email pelaawat yang datang ke blog. Pada awalnya blogger ini hanya membayar USD20 untuk menyimpan senarai email pelanggan. Akan tetapi apabila bisnes buat duit dari rumah tanpa modal besarnya berjaya, dia membayar sekitar USD2500 sebulan. Namun kerana popularity beliau sebagai blogger yang berjaya, sehingga meletakkan beliau antara Top Femes Blogger pada tahun 2006 hingga kini.

Selain itu blogger ini juga telah memperuntukan kos hosting yang lebih besar apabila berlaku pertambahan jumlah pelawat. Blog ini bercerita tentang gadget dan teknologi terkini dalam pemasaran internet. Asalnya blogger ini memulakan empire blog beliau untuk buat duit dari rumah tanpa modal yang besar pun.

Blogger ini sebenarnya telah menjual blog tersebut kepada sebuah syarikat enjin carian di USA iaitu AOL,  dengan harga USD30 Juta melalui penyenaraian blog beliau di laman lelongan website tertutup.

Siapakah Blogger Ini?

Nama Blogger ini adalah Michael Arrington. Mungkin ramai yang tidak mengenalinya. Namun jika disebuh “Tech Crunch“, semua orang mengenali blog ini. Beliau menghasilkan USD16,438 sehari atau hampir USD500,000 sebulan. Jadi tidak hairan jika kos hosting dan email database beliau adalah besar. Namun beliau juga sama seperti kita semua yang memulakan kerja sambilan di rumah tanpa modal besar.

Sentiasa Bermula Dengan Kecil Dahulu

Jika anda bercadang buat duit secara online, jangan bermula dengan tiada modal. Sebaiknya anda boleh buat duit dari rumah tanpa modal yang besar. Hanya peruntukkan nama domain dan hosting. Kemudiannya bila dah pasang blog, gunakan ia sebagai tempat promosi anda.

Saya masih ingat semasa saya mula-mula berminat untuk mempunyai service menjual hosting. Saya boleh dapat sekitar RM100 bagi setiap pelanggan.

Namun, saya tertanya-tanya. Plan Reseller Hosting yang mana saya patut pilih?

Soalan ini saya ajukan didalam forum perniagaan internet antarabangsa. Admin forum juga memberi reply yang baik dan reply beliau berbunyi:

Sentiasa bermula dengan yang kecil dahulu, kerana jika anda bermula dengan “bajet besar”, setiap bulan anda perlu membayar sejumlah kos yang besar juga untuk meneruskan perniagaan anda. Sedangkan perniagaan peringkat permulaan biasanya ambil masa 3 ke 6 bulan untuk balik modal.

Kata-kata ini ternyata ada benarnya, dengan memilih jalan selamat anda masih boleh memulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Apabila bisnes sudah besar barulah anda upgrade kepada kapasiti yang lebih besar.

Jika anda bermula dengan blog, agaknya apakah cara buat duit dari rumah tanpa modal yang boleh anda lakukan?

Saya akan suggest beberapa perkara berikut:

  • Program Affiliate
  • Produk Review
  • Iklan

Program Affiliate adalah cara paling mudah untuk buat kerja sambilan di rumah. Anda sudah mempunyai blog, sekarang tugas anda adalah promosikan link affiliate anda. Program affiliate ni sebenarnya adalah program perkongsian jualan antara publisher dan advertiser.

Siapa Publisher? Siapa Advertiser?

Advertiser biasanya adalah pemilik produk. Biasanya anda boleh promosikan produk fizikal dengan jadi ejen affiliate bagi lazada atau anda boleh sertai mana-mana affiliate network. Anda pula sebagai publisher, dengan menggunakan blog, anda buat pos tentang fesyen baju melayu bagi hari raya 2017. Didalamnya anda listkan gambar baju melayu yang boleh dibeli dilazada. Setiap link tersebut dilengkapi dengan tracking affiliate anda. Setiap jualan yang terhasil, anda akan menerima komisyen sebanyak 7% hingga 10%.

Komisyen bagi produk fizikal memang rendah dan tidak lebih 10%. Akan tetapi dengan mempromosikan produk digital seperti ebook panduan, anda boleh menerima komisyen sehingga 100%.

Bagaimana boleh 100% komisyen?

Jika anda join affiliate network antarabangsa, anda akan biasa lihat komisyen affiliate sehingga 100%. Biasanya offer ini tidak lebih dari USD20 harganya. Laman ini hanya menjual ebook, dan mereka telah bahagikan kepada beberapa Upgrade. Setiap upgrade ini, harganya berlainan. Jadi tidak mustahil apabila pelawat bercadang beli ebook muka pertama untuk beli ebook teknik advanced yang dijual berasingan. Akhirnya pelanggan membayar total upgrade usd89. Anda pula mendapat 100% pada produk utama dan 50% bagi setiap upgrade.

Anda mungkin membawa pulang USD50 komisyen dan penjual membuat USD39 sahaja. Akan tetapi, apabila advertiser ini membuat komisyen 100% untuk offer muka pertama, ini akan menarik lebih ramai affiliate untuk promosikan ebook mereka.

Bayangkan mereka mempunyai 1000 orang affiliate yang aktif berblog dan “purata” mereka ini boleh hasilkan 10 jualan full upgrade. Ini bermakna 1000 orang darab 10 jualan bersamaan 10,000 jualan.

10,000 x USD39 = USD390,000

Advertiser mampu untuk hasilkan pendapatan besar walaupun dia makan untung kecil. Tetapi offernya yang unik membuat ramai orang mahu mempromosikan produk mereka. Sedangkan seorang affiliate, tidak mungkin mampu untuk buat 10,000 jualan sendirian.

Jika beliau ada seorang affiliate yang mampu bawa 10,000 jualan dan peroleh USD500,000 komisyen. Penjual itu akan untung lebih tinggi lagi kerana bagi 999 affiliate lain juga masih menyumbangkan jualan untuknya.

Model Perniagaan Affiliate adalah model perniagaan yang sangat menguntungkan. Blogger tidak perlu pening untuk keluarkan produk sendiri. Mereka hanya promosikan link affiliate tersebut saja sudah memadai untuk menghasilkan income USD500 ke USD1000 setiap bulan dari Blog.

Bisnes Produk Review Sesuai Bagi Suri Rumah Yang Nak Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal Besar

Biasanya golongan wanita dan suri rumah cenderung membeli sesuatu produk kecantikan. Setelah mendapat hasil kulit lebih cantik, beliau publish sebuah produk review bagaimana beliau memiliki kulit putih gebu dalam 2 minggu sahaja.

Ini adalah contohnya penghasilan income dengan blog melalui produk review. Saya juga melakukan perkara sama untuk cipta income RM1000 ke RM2000 setiap minggu. Hanya melakukan review produk yang saya guna untuk masalah tertentu. Perbezaan dengan affiliate, anda tidak terlibat dalam urusan jual beli. Akan tetapi model perniagaan produk review memerlukan anda melakukan tugas jual beli dan penghantaran produk. Akan tetapi income yang diperolehi adalah INSTANT. Setiap hari dapat cash. Ini adalah salah satu cara buat duit dari rumah tanpa modal besar.

Pengiklanan Adalah Bagi Mereka Yang Malas Nak Terlibat Apa-Apa Dalam Proses Jualan

Tugas blogger iklan adalah dengan menghasilkan pendapatan dengan Iklan. Hanya pasangkan kod iklan di blog, pelanggan yang klik pada iklan ni. Manakala dalam akaun blogger tersebut akan ditunjukkan berapa pendapatan yang mereka terima setiap hari.

Ada juga blogger yang sentiasa perlu pastika blog beliau sentiasa mendapat trafik yang tinggi. Dengan menghasilkan content yang sensasi seperti dunia hiburan, dengan mudah, berebut-rebut advertiser mahu sponsor blog ini. Income yang diterima dari 1 advertiser mencecah USD1,000 sehari. Bayangkan jika ada 5 advertiser yang sewa bahagian pengiklanan anda setiap hari?

Dengan adanya blog sendiri, anda boleh ceburi apa-apa sahaja bidang perniagaan dan buat duit dari rumah tanpa modal besar. Perkara yang terpenting adalah kerajinan. Jika anda tidak rajin bangun pagi, mana rezeki nak masuk. Jadi rajin bukan hanya pada satu perkara sahaja. Sebaliknya, rajinlah dalam semua perkara, insyallah rezeki akan bertandang.

Jom Baca Lagi, Lain – Lain Kerja Sambilan Di Rumah

Kerajinan yang paling di titik beratkan adalah untuk menghasilkan penulisan yang disukai pembaca. Seperti kerja buat produk review hanya perlukan 1-3 produk sahaja. Selain itu kebanyakan kerja ini di lakukan sekali sekala saja. Sama juga dengan bisnes affiliate, banyak kerja sekali yang boleh dilakukan. Akan tetapi semuanya mesti ada tools atau tempat untuk bermula.

Sama sahaja seperti anda berniaga apa-apa kedai sekalipun.Anda wajib mempunya tapak kedai dahulu barulah anda boleh mulakan apa-apa kaedah buat duit. Dan walau bermula di rumah,  anda perlu mempunyai kanvas anda sendiri supaya peluang buat duit dari rumah tanpa modal anda dapat dilaksanakan.

 

Video Tutorial Cara Buat Income USD PERCUMA
Masukkan Email Sebenar Anda Dan Klik Saya Nak!
Privacy Anda Dilindungi, Tiada SPAM Akan Dihantar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *