Assalamualaikum.

Harini abam nak update berita gembira tentang pendapatan abam dengan shaklee dan melonjak dari RM58 kepada RM1762 bagi bulan januari 2017. Ini adalah satu pencapaian yang menampakkan abam tentang cara bekerja dengan shaklee. Dari jawatan sebagai Distributor, kini abam dah naik Supervisor. Sebenarnya pada peringkat supervisor inilah kemahiran kita sebagai “Leader” diasah. Pada peringkat inilah kerja abam bukan 100% pada jualan lagi, sebaliknya abam ada beberapa tanggungjawab baru dalam perniagaan shaklee.

Tugas Supervisor Shaklee

Dalam Perniagaan Shaklee, jawatan yang paling best adalah supervisor. Kelebihan ini bukan terletak pada jawatan master, kerana jika anda master, anda takde pressure. Contohnya, blog anda terus menerus hasilkan pendapatan dan network anda sudah besar, sudah 100 ke 500 orang bernaung dibawah network anda dan pendapatan Master minumum RM20,000. Pressure atau tekanan untuk memantapkan diri, untuk push diri bina perniagaan berbagai peringkat atau biasa disebut MLM terletak pada jawatan Supervisor.

Dulu abam benci dan banned bisnes MLM ni kerana abam tak faham konsep. Ramai orang tak sanggup cari orang dan kena menjual. Mereka simply tiada ilmu, tiada support cara melakukannya.

Abam pun begitu, tak pernah success dalam buat biz mlm ni. Tapi akhir tahun 2016 abam baru berkahwin, maka abam intai peluang jana pendapatan. Abam pun tak tahu bagaimana abam boleh contact Master Salwa yang merupakan rakan FB abam. Sebab abam lihat kerja sama beliau dengan Majalah Niaga. Faktor influence mungkin menjadi sebab abam join biz shaklee.

Lantas hati terpanggil untuk PM beliau. Dan tiba-tiba Master Salwa Sponsor Abam jadi ahli shaklee. Beliau berpendapat yang abam pakar dalam sesuatu bidang. Abam yang cuma orang biasa dan tiada apa-apa, ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Abam join dan esoknya beliau sudah invite abam untuk join “kelas” shaklee.

Abam rasa semua igauan buruk menjadi kenyataan.. perkara yang abam lalui dulu terjadi lagi. Abam yang memang sibuk orangnya mula beri alasan.

Beberapa hari kemudian, satu pertemuan dan perjumpaan di atur, suami Master Salwa iaitu Master Abdurrahman datang ke bangi untuk beri borang dan penerangan tentang produk dan bisnes shaklee. Rasa hati ingin masuk bisnes shaklee, dan terfikir akan cara melakukannya. Mereka juga minta abam adakan kelas seo untuk bantu mudahkan sesiapa yang ingin “berbisnes”. Kaedah tersebut adalah dengan bina blog dan adakan “seo” iaitu satu teknik untuk buat laman web atau blog anda tersenarai pada muka 1 carian google.

Abam naik dengan blog juga, pelanggan dari blog untuk permulaan adalah dari iklan facebook. Tapi lama kelamaan abam akan “set n forget” iaitu hanya update cuma beberapa kali setahun kerana bila semua pos sudah naik ke google, pelanggan yang datang adalah “yang target” mereka datang cari carian tentang masalah mereka. Dan akhirnya diakhir tulisan akan ada suggestion untuk guna produk-produk shaklee yang mana semuanya sangat berkesan dan beri kesan cepat dan serta merta.

Itu adalah perkara yang mereka mahu abam bantu dalam network. Abam pula nak tambah pendapatan, jadi masing-masing mempunyai agenda yang akhirnya untuk penghasilan bersama pula. Dalam situasi sekarang, setiap group dan leaders yang terhasil dalam bisnes shaklee, menjalankan bisnes secara sendiri. Iaitu setiap orang perlu melakukannya sendirian. Sama juga dengan orang bawahan yang baru join. Sama juga seperti abam waktu baru join. Mereka beri abam 21 senarai aktiviti harian yang boleh hasilkan 200 uv point bersamaan jualan RM600 sehari.

Akan tetapi jika kena gaya iaitu melalui blog yang lengkap seo, Jualan RM10,000 sehari tidak muhtahil seperti yang dialami oleh Master Salwa sekarang. Dan anda boleh skip 20 step yang lain. Dan tumpukan pada aktiviti Leadership dan jualan dari Blog setiap hari.

Abam ter-inspire dengan cerita seorang Nenek di USA. Beliau adalah seorang supervisor untuk 30 tahun di shaklee. Pendapatan nenek tersebut dalam bisnes shaklee adalah ratusan ribu. Walaupun ia sebenarnya pendapatan seorang Master namun nenek ni masih supervisor. Untuk 30 tahun orang lihat beliau tidak naik-naik pangkat tetapi pendapatan bertambah terus menerus. Ini kerana beliau mempunya anak downline yang ramai dengan network yang besar.

TETAPI beliau sebenarnya “Melakukan Tugas Supervisor Sebenar” iaitu dengan serve anak-anak downline, beri support dan servis lepas jualan pada senarai pelanggan.

Itulah aim abam dalam lakukan biz shaklee ini. Banyak sebenarnya TEMBOK yang abam pecahkan dan turun bersama-sama melakukan sesuatu yang bertujuan mendapatkan sales. Seperti gambar dibawah ini abam beri kepakaran abam secara PERCUMA. Ya percuma.

Gambar diatas menunjukkan abam sedang beri coaching seo kepada “cross line” abam. Bukan downline abam. Akak ni beliau seorang blogger yang buat entry atau post di blog setiap hari dan promosi dengan post ke facebook group secara manual. Kerja yang sangat memenatkan dan banyak masa terbuang.

Abam lihat blog beliau mempunyai banyak post kerana “salah guru“. Banyak pos adalah baik kerana ia boleh menjadi authority site. Akan tetapi kekurangannya adalah tidak “apply” seo secara berkesan. Dia awal pembabitan abam dalam bidang blogging ni abam pun buat perkara yang sama. Tetapi abam tak putus asa, abam sama rasanya seperti kakak ni, menjana pendapatan dari blog TETAPI PERLU KONSISTAN update blog.

Tetapi apabila abam beritahu konsep “blogging to the bank“, barulah akak kita ni sedar. Beliau tak “rely” pada google sebagai pemberi pelawat. Mereka tak dapat relax bila berniaga guna blog. Mereka tiada beza antara berniaga shaklee di pasar malam, tiada promosi, tiada jualan. Atau simply guru yang mengajar tidak ada plan dalam melaksanakan kaedah blogging ini.

Ini yang akan abam bantu, kerana pengalaman abam pendapatan pada akhir bulan bagi peniaga yang menggunakan blog sebagai kaedah jana pendapatan adalah seperti ini. Kebanyakan pelanggan sudah bertanya lebih awal seperti survey pada pertengahan bulan dan sekarang mulai membayar pada hujung bulan.

Diatas dari maybank2u abam, jika anda lihat setiap hari abam ada bayar sekali sehari pada bahagian yang di blur. Ini dari satu bank akaun, terdapat satu lagi akaun dan juga pembeli yang beli secara cod. Supplier mempunyai staf cod yang akan cod order. Dihujung hari, lepas tolak payment cod barulah abam transfer atau kadang-kala supplier transfer pada abam sebab payment cod lebih banyak dari payment post.

Untung RM500 Ke RM1000 Sehari Adalah Perkara Biasa Bagi Abam. Tapi Apa Yang Lebih “Luar Biasa” Dalam Bisnes Shaklee Adalah Seperti Berikut:

  • Dapat banyak kawan. Seriusly selepas abam fulltime online, kelebihannya abam dapat spend masa dengan keluarga dan tiada bos nak arah itu dan ini. Kerja pun tiada stress. Tapi abam “duduk dalam zon selesa” yang mana Allah membenci orang yang tidak keluar memajukan diri sendiri. Kerja sekarang lebih santai dan jumpa ramai orang, dapat banyak ilmu baru setiap hari dan kekal positif.
  • Abam cuma fokus pada jualan saja. Dengan minda positif mahu belajar buat sales, bidang multi level marketing adalah platformnya. Abam tidak perlu sediakan kos RND berjuta untuk hasilkan sebuah produk yang berkesan. Dalam bisnes shaklee, terdapat banyak produk yang sangat berkesan. Shaklee dah sediakan semua itu, bahkan RND setiap satu produk telah dibelanjakan sehingga USD200 Juta sebelum ia dipasarkan. Produk juga sudah siap KKM dan Halal Jakim. Abam cuma fokus bidang sales dan marketing saja.
  • Pendapatan Berperingkat. Sekarang biz dropship yang abam buat adalah biz 1 level sahaja. Untuk dapat pendapatan yang banyak, abam WAJIB buat banyak jualan. Tapi dengan bisnes shaklee, abam terima sampai 6 level pendapatan.
  • Ada Group Point yang support jualan abam sebulan, jadi abam tidak terbeban untuk collect sales sampai RM10K sebulan.
  • Malah apabila naik pangkat, untuk efektif lebih mudah. Jika nak naik supervisor kena buat 3000 GUV (Group Point). Tapi untuk efektif bulan berikutnya hanya perlu 2500 GUV sahaja. Akan tetapi jika ada seorang anak downline yang naik supervisor, abam cuma maintain 1000 GUV sahaja, dan abam dapat naik Senior Supervisor.

Anda Mungkin Fikir, Aku Buat Sale Penat-Penat, Hang Pulak Yang Naik Pangkat

Sistem bisnes shaklee ni berlainan dengan sistem bisnes multilevel yang lain. Untuk naik pangkat anda perlu berusaha menaikkan seorang supervisor. Menaikkan bermakna abam kena buat leadership. Abam support mereka buat sale, abam sedekah sale pada dia dan abam bantu dari segala sudut sampai dia dapat 3000 GUV.

Bulan berikutnya, jika abam nak naik Coordinator, abam kena naikkan 3 orang supervisor dari level pertama abam. Sebab itu nenek yang dah 30 tahun join pun, masih tak naik-naik pangkat. Kerana beliau fokus pada service pelanggan sahaja. Beliau tidak menaikkan seorang leader pun. Beliau berincome besar kerana networknya telah mencecah 50 ribu orang. Mereka ini bukan setiap bulan beli vitamin tetapi setiap 3 bulan pasti ada beli sekali. Bila dah ramai-ramai pelanggan berdaftar itulah yang menghasilkan pendapatan besar.

Bantuan Abam Dalam Bisnes Shaklee Adalah Dalam Bentuk Penghasilan Blog Yang Mampu Menjual. Teknik Abam Hasilkan Sekurangnya RM10,000 Sebulan Melalui Blog, Akan Abam Dedahkan CARANYA.

Sebenarnya projek SEO Untuk Blogger memang dah berjalan under kelolaan abam. Dan abam dah reka sebuah kaedah untuk pastikan semua yang join berpeluang untuk naik rank dan jual produk paling mahal bernilai RM500. Dengan fokus produk harga mahal, untuk cepat capai target.

+++++

Bagi Yang Serius Nak Bisnes, Blog Adalah Sebuah Tools Untuk Automasikan Bisnes Anda.

Abam sendiri diangkat sebagai Admin Program untuk bantu tingkatkan jualan ahli sedia ada. Jadi dengan berdaftar sebagai Anak Shaklee abam, anytime je anda nak bertanya, abam available. Sebabnya jika anda tanya sesiapa yang ada ilmu seo ini, mereka sering di label POWER dan BERJAYA. Kerana kelebihan mengautomasikan proses jualan secara online. KOS belajar seo pula mencecah ribuan ringgit.

Dengan pelaburan RM69 untuk daftar member shaklee, anda berpeluang join kelas abam sebulan sekali dan support berterusan melalui Group Telegram.

Jom Daftar Dahulu Secara Online.

Lepas daftar, abam akan bimbing anda semua cara untuk hasilkan $$$ dengan menggunakan blog sebagai medium promosi.

 

"Touch" Utk Whatsapp