Cara Buat Duit Online Dengan Bisnes Dropship

Ingin buat duit online tetapi selalu kecundang? Adakah ini yang sering dirasai? Jika ya anda sebenarnya tidak berseorangan. Ini kerana ramai yang tidak bersungguh melakukannya disamping merasa susah.

Ya bila part yang susah dan kena keluar modal aje, orang mulai mengeluh. Kalau boleh nak berniaga tanpa keluar modal besar. Pada saya ini mentaliti yang perlu diubah jika nak buat duit online.

Thoughtful woman looking out the window

Hari ini peluang buat duit online semakin banyak dan mudah untuk dilakukan. Sekiranya ingin menulis blog seperti blog ini, anda memerlukan kemahiran menulis. Tetapi menulis di blog mempunyai kelebihan lain seperti mampu ranking di muka pertama Google. Ia sama sekali tidak sama seperti menulis di facebook.

 

Cara Buat Duit Online

 

Pertanyaan tentang cara buat duit online ni memang sentiasa ada. Namun seperti saya nyatakan tadi, ada sesetengah orang merasa susah hendak lakukan sesuatu sehingga sering kali kecundang.

Perkara ini perlu dielakkan kerana seringkali ia mengganggu perjalanan bisnes anda. Untuk nak berjaya anda kenalah harungi juga tentang sesuatu kaedah yang diajar. Sehinggalah sesuatu kaedah buat duit online dapat di laksanakan dengan jayanya.

Pengalaman Saya Dengan Bisnes Dropship

 

Friends shopping shoes online

Hari ini, kami nak sentuh tentang bisnes dropship yang nampaknya sudah sekian lama popular. Untuk pengetahuan anda, penulis sendiri telah berkecimpung dalam dunia perniagaan dropship sekitar 8 tahun. Ya sejak akhir tahun 2013 hingga kini tahun 2020.

Diam tak diam rupanya dah banyak pahit maung dalam perniagaan yang cukup lumayan ini. Mana tidaknya, perniagaan dropship yang saya lakukan telah menjadi “punca pendapatan” kami sekeluarga.

Kisah saya mula berniaga dropship ni bermula apabila seorang rakan minta buatkan website kedai online yang sememangnya masih baru pada masa itu. Akan tetapi kuasa beli rakyat sebenarnya sangat besar.

Kelebihan ini yang saya lihat punca bagaimana perniagaan ini boleh berjaya. Rakan tadi menyebut yang beliau mampu hasilkan RM1000 setiap hari dengan website yang telah saya buatkan. Website tersebut ranking carian google melalui artikel keyword targeted yang dicari pelawat.

Apabila mendengar rakan tadi menerima income jualan yang banyak, saya yang masih mencari kerja tetap telah bertindak buat blog sendiri. Jual benda sama dan bila ada order saya pass kepada rakan tadi. Dia jadi bos dropship saya sehingga sekarang.

Itu adalah cerita bagaimana saya mula buat duit online berniaga secara dropship. Sehingga sekarang saya tidak memegang stok jualan. Setiap kali ada order secara cod, saya akan pass kepada bos dan beliau akan arahkan staf cod untuk cod produk. Keuntungannya nanti bos akan bank in kepada saya.

Anda Pun Boleh Buat Duit Online

 

 

Untuk nak buat duit online, berniaga adalah salah satu perkara yang lebih mudah sekiranya anda tahu. Perkara baik yang saya nampak dalam berniaga secara dropship ni adalah masa yang fleksible. Saya tidak mempunyai rutin pos barang setiap hari, tidak mengisi borang atau menulis alamat pada borang pos.

Saya juga tidak perlu “modal beli stok” kerana konsep berniaga dropship ni, pelanggan buat bayaran dulu. Kemudian dari jumlah tersebut, sebahagiannya saya bayar untuk harga barang dan kos pos.

Bakinya merupakan keuntungan jualan produk saya simpan. Bila tidak perlu simpan stok, saya tidak berdepan dengan risiko barang expired. Itu kelebihannya buat duit online dengan konsep dropship.

Mudah kata jika anda ditempat saya, anda akan tahu yang anda tidak terlibat dalam banyak urusan penting didalam mengadakan sebuah bisnes. Ini kerana sebahagian besar proses berniaga diambil alih oleh syarikat yang menyediakan program dropship. Tugas kita adalah melakukan promosi sahaja.

Bagaimana Nak Bermula Niaga Dropship?

 

Untuk bermula anda kenalah tahu beberapa perkara supaya kelak anda tidak mudah kecundang dalam berniaga dropship. Ini kerana persaingan adalah perkara biasa didalam aktiviti berniaga.

Contohnya website adalah perkara terpenting dalam nak berniaga online. Namun ada juga yang menggunakan cara percuma seperti posting ke group di facebook. Cara ini berkesan sekiranya dilakukan secara berhemah. Akan tetapi ramai orang akhirnya kecewa kerana pengiklanan percuma di facebook memerlukan pengulangan kerja.

Sebagai contoh anda kena sediakan gambar dan ayat jualan yang berbagai untuk di update di group – group fb setiap hari. Lama kelamaan, anda pasti penat dan kehabisan idea. Selain itu anda juga perlu mahir kerja close sale menggunakan whatsapp.

Saya Berniaga Dropship Guna Website & Blog

 

Berbanding menggunakan website, anda sudah mempunyai tempat untuk para pelanggan yang berminat beli. Anda tidak perlu layan mereka seorang demi seorang seperti di whatsapp.

Didalam website, terdapat bahagian yang disebut blog. Bahagian blog ini biasanya dimasukkan artikel tentang masalah yang diselesaikan produk. Artikel tentang cara guna produk dan pelbagai lagi.

Banyak perkara yang anda boleh tulis tentang produk, dan paling penting anda tidak melakukan pengulangan kerja yang sama setiap kali. Saya biasanya menghadkan kepada 10 artikel bagi setiap website yang saya bangunkan.

Setiap artikel ini mempunyai keyword yang dicari pelawat, oleh itu ia tidak perlu melalui proses ulangan seperti posting di facebook berulang kali. 2-3 kali sudah mencukupi kerana teknik berniaga dengan menggunakan website ini sama sekali tidak menyusahkan anda.

Tujuan menulis tentang keyword yang dicari pelawat ini adalah kerana fokus saya menghasilkan website adalah untuk ranking di Google. Ia sama sekali tidak seperti membuat penulisan seperti di facebook yang boleh suka – suka saja.

Penggunaan website kita akan fokus kepada beberapa perkara seperti :

  • User Interface (UI)
  • User Experience (UX)
  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Visitor Funnelling (VF)

User Interface biasanya berkaitan dengan design website itu sendiri. Saya lebih menyukai website yang statik dan tidak mengandungi terlalu banyak nilai presentation seperti gambar slide bergerak, video dan gambar bersaiz besar.

Business still life concept

Penggunaan nilai presentation yang terlalu gah biasanya memerlukan server untuk hostkan website anda, ini kerana ia akan efek kepada User Experience yang melihat website anda sukar untuk loading dengan cepat. Rata – rata pelawat akan tinggalkan website yang ambil masa lebih 10 saat untuk load.

Website biasa tidak memerlukan design yang terlalu gah sehingga ia memakan resource hosting yang tinggi. Website seperti ini biasanya adalah website menjual kenderaan, mereka mengutamakan kualiti gambar kerana harga produk yang hingga ratusan ribu ringgit.

Jadi bajet untuk server hosting mereka juga besar berbanding website kita yang sekadar jual baju dan untung 20-30 ringgit sahaja. Kurang praktikal untuk bayar kos server paling murah RM600 sebulan. Melainkan website anda seperti shopee, yang banyak produk, barulah wajib guna server mahal seperti itu.

SEO pula adalah perkara yang akan diapply didalam website bagi menarik pelawat masuk ke artikel yang ditulis dalam blog. Macam saya nyatakan 10 artikel bagi sebuah website, kesemua artikel ini mempunyai carian dan ranking pada muka pertama Google.

Pelawat yang datang dari carian “cara guna produk x” berkemungkinan adalah orang yang sedang survey sesuatu produk, sedang bercadang ingin membeli.

 

Successful Business Concept, Red Dart Reaching Center of a Target.

Dengan Teknik Visitor Funneling ia akan meningkatkan rate membeli kerana direction setelah pelawat baca detail perkara yang mereka cari. Dengan call to action yang betul, mereka boleh jadi pembeli.

Masa sama, apabila pelawat masuk ke blog anda, kelajuan website memainkan peranan terbesar. Dengan design yang minimal, dan UI sempurna, UX sangat baik perkara ini akan dilihat oleh google bot yang masuk bersama pelawat.

User Experience yang cantik ini akan dihantar kepada server google dan akhirnya website anda akan mendapat ranking yang lebih tinggi di muka pertama google.

Hasilnya apa?

Sudah Tentu Pelanggan Yang Berterusan

Proses ini memang rumit pada permulaannya, namun dengan teknologi yang ada hari ini ia mudah untuk dilakukan. Atau jika tidak mahu pening kepala, sediakan sekitar RM3000 ke RM10,000 (bergantung pada jumlah produk), anda boleh minta mereka yang pakar untuk uruskan hal berkaitan pembinaan website.

Jika Nak Buat Duit Online, Website Adalah Wajib

Anda mungkin pening untuk nak fahami istilah yang saya guna diatas, ini bagi yang pertama kali. Tetapi bagi mereka yang faham dengan istilah dan kegunaan perkara diatas, mereka (golongan webdesigner) dengan senang boleh buat duit besar.

Ini kerana SEO adalah proses yang berlainan dan perlu tambah duit jika ingin mereka buatkan. Sebab itu antara kemahiran yang anda perlu ada adalah kemahiran menulis. Perkara ini boleh dibuat dengan memahami apa yang hendak ditulis.

Untuk jimat, seo anda kena buat sendiri. Namun jika anda perlukan khidmat menulis artikel seo, anda boleh semak pada link berikut.

Service SEO Malaysia

 

Map pointer location on a laptop. 3d illustration

Website jualan anda adalah satu part yang anda nak kena jaga. Akan tetapi masih terdapat perkara lain yang anda nak kena tahu iaitu supplier produk.

Untuk nak cari supplier produk ni ada pelbagai cara, anda boleh menggunakan Google untuk mendapatkan senarai syarikat yang ada menyediakan khidmat dropship ke Malaysia.

Ini kerana carian di google kebanyakkan adalah dari syarikat luar negara. Saya sangat suggest anda dapatkan satu panduan dropship yang mana ia cover pelbagai kaedah dropship.

Ini adalah sebuah all in one course yang menerapkan kaedah bina kedai online dan setup sebuah produk sahaja. Melalui sebuah produk itu mereka gunakan iklan facebook untuk besarkan permintaan. Di Malaysia sahaja, ada 22 juta orang yang menggunakan facebook.

Jadi konsep fokuskan 1 produk jualan pada satu masa nampaknya sangat menjadi. Tambahan pula konsep bisnes dropship yang diajarkan adalah sangat superb. Anda tidak diajar untuk jual sembarangan produk, tetapi anda diajar cara mencari produk yang ada X-Factor yang menyebabkan orang naik gila ingin membeli.

 

Jom saya perkenalkan dengan…

Fast Track Ecom Malaysia

 

Untuk info saya adalah antara yang terawal dapatkan panduan ini. Ia ternyata ia sebuah panduan yang wajib ada apabila anda yang tidak tahu apa – apa tentang cara buat website ecommerce yang mampu hasilkan jualan memberangsangkan, sila lihat testimoni pembeli.

Ini adalah testimoni student pengajar course Fast Track Ecom Malaysia, tanpa pengalaman pun mampu untuk hasilkan income dengan bisnes dropship. Ini kerana faktor pemilihan produk yang mempunyai ciri X-Factor yang menyebabkan orang baru pun mampu hasilkan pendapatan.

Jom Baca Review Penuh Fast Track Ecom Malaysia Disini

Jika anda serius nak buat bisnes online, ilmu perlulah dikuasai. Ini kerana dalam nak buat sebuah perniagaan ramai orang melayu kita tertipu dengan diri sendiri. Ditipu orang itu satu perkara yang cukup malang, tetapi tertipu dengan persepsi diri sendiri tentang konsep berniaga memang semua orang alami pada awalnya.

Mari Belajar Cara Buat Duit Online Yang Sebenar

Untuk nak bermula anda perlulah cari guru terlebih dahulu. Belajar agar tidak tersasar jauh, masih membuat peringkat demi peringkat yang follow guru yang mengajar. Berbanding jika anda mula tanpa guru, ikut gerak hati sahaja (tinggi maqam ni), peratusan untuk kecewa dan tidak berjaya adalah tinggi.

Seriously masa kecil, ibu bapa kita dah berhabis masa tenaga dan wang ringgit untuk invest dalam pelbagai perkara untuk jadikan anda seorang yang berpelajaran. Kini anda invest lagi untuk belajar ilmu perniagaan online yang sebelum ini tiada dalam silibus sekolah.

Jom Dapatkan Fast Track Ecom Malaysia Disini

 

Bila dah ada ilmu barulah proses nak buat duit online akan terlaksana. Barulah anda dapat hasil seperti gambar diatas benar – benar memuaskan hati. Sebenarnya ada banyak lagi cara buat duit online yang boleh anda bangunkan. Ia bergantung kepada kesanggupan dalam nak lakukan sesuatu.

Pengalaman saya sendiri, menggunakan seo untuk mendapatkan pelanggan dan semua traffic yang masuk adalah percuma. Bayangkan sehari saya boleh memperolehi 600 pelawat semuanya percuma. Jika mereka yang menggunakan iklan, untuk maintain 600 pelawat dengan kos sekitar RM300 sehari mungkin nampak mudah.

Hasil conversion juga berbeza, guna iklan lebih ramai hot buyer dapat melihat iklan anda. Berbanding seo yang target pelbagai keyword yang membeli atau yang suka share. Setiap teknik ada kelebihannya.

End of day pastinya saya tidak pernah rugi dalam permainan traffic kerana tiada sesen pun kos saya keluarkan untuk traffic. Itu adalah serba sedikit perkara yang anda perlu tahu apabila masuk kepada cara buat duit online.

Ada banyak lagi kaedah buat duit online yang anda boleh cuba dan belajar dari perkongsian kami disini. Jangan lupa semak SEO Algo Fix jika ingin belajar buat duit online menggunakan seo.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top